Nadat ik mijn bijdrage had geschreven las ik jouw reaktie, Willy, op het beeldend denken, en de ‘foute’ manier waarop zending werd bedreven.
‘Beeldend denken’ in andere culturen is misschien geen goede uitdrukking voor wat ik bedoelde te zeggen. Wat is het soms lastig om woorden te vinden voor wat je voelt. Ik bedoel: in andere, zogenaamd ‘primitieve’ culturen, is er veel meer ruimte voor het wonder(lijke), het niet ingevulde. Bij ‘ons’ is alles verklaard, ingevuld; het is zus of zo, dat is bewezen en er is geen andere opvatting mogelijk. Hoe anders is dat in dit boek! Wat ik exemplarisch vind is het begin: er doen allerlei verhalen de ronde –en elk verhaal is even mooi en diep- over het ontstaan van Kupido Kakkerlak, en geen enkel verhaal is ‘het echte’. Waarom ook, waarom moeten we alles zo zeker weten en wordt alles dichtgetimmerd?
Ik ben het met jouw opmerking over de zending hier ook niet eens, Willy. Volgens mij werd Kupido vooral geraakt door de manier van praten van de zendeling, door de verhalen en het gezang . Hij denkt in het begin dat hij best christen kan worden en toch zijn eigen goden houden (zijn vrouw is er nuchterder over: ‘je zult toch moeten kiezen, Kupido’), maar later is hij er rotsvast van overtuigd dat dit geloof de enige weg is. Juist Kupido wordt fanatiek in zijn geloof, iedereen moet, zonodig met geweld, worden bekeerd. Zendeling Read is veel zachtmoediger, en zeker niet dogmatisch. Kupido heeft een vast vertrouwen dat God voor hem zorgt, God is voor hem vooral een bevrijder (van heidens geloof, van armoede en honger)en hij voelt naar mijn mening geen angst. Hij begrijpt later niet dat God zulke vreselijke dingen als oorlog en armoede toelaat en hij roept God ter verantwoording. Brink schetst wel vlijmscherp de hypocrisie en de minachting van de –o zo christelijke- blanke bevolking.
Interessant is de verhouding tussen Read en Kupido: ze hebben elkaar nodig. (zie het tweede motto van het boek). Je zou wel een hele avond (op zo’n moment mis ik je leeskring, Willy!) kunnen praten over die verhouding: wie heeft nu precies wie nodig?
Maar hier laat ik het maar bij. Een heel mooi boek heb je voor ons uitgezocht, Willy! Ik hoop dat er meer mensen reageren.
Anne
woensdag 8 april 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten